Speedway

Speedway är en motorcykelsport där man tävlar med speciellt modifierade motorcyklar på en doserad rundbana.

1225493-speedway-i-sverige

Namnet speedway betyder dock inte samma sak på de flesta andra kontinenter. Där är speedway istället antingen en motorbana för biltävlingar där man kör runt eller en motorväg för biltrafik med höga tillåtna hastigheter.

Speedwaybanorna består till största del av grus, men man brukar även blanda in lera eller lerskiffer i det för att få ett fastare underlag.

I en match är det två lag som tävlar mot varandra, båda lagen består av sju förare, där den sjätte och sjunde kallas för reserver. För att lätt kunna skilja lagen åt ute på banan har man gjort så att varje lag alltid har på sig en huva ovanpå hjälmen. Hemmalaget har alltid röd och blå huva och bortalaget kör i vit och gult.

En lagmatch bestod förut av 16 stycken heat, men sedan 2011 kör man istället 14 heat och en final. Alla dessa kört i fyra vänstervarv och två personer från varje lag tävlar efter ett fast körschema.

Varje individuell förare har chans att samla poäng i en match beroende på sin placering, ettan från 3 poäng, andra platsen är värt 2, tredje är värt 1 och sista plats ger 0 poäng. Men laget får även poäng, att vinna en match ger 2 poäng, en oavgjord match ger 1 poäng och en förlorad match ger 0 poäng. Det lag som efter både en hemma- och en bortamatch mot ett och samma lag fått flest lagpoäng får ytterligare 1 bonuspoäng.

Speedway har blivit en stor publiksport på senare tid och det har även medfört att många idag spelar på sporten. Den som enligt oddsen för VM-serien i speedway har bäst chans att vinna är för tillfället Tai Woffinden.

Det nationella idrottsförbundet för speedway i Sverige är Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, som även brukar förkortas till Svemo.