Motorsporten utan motor

En motorsport utan motor är en lite underlig idé. Trots detta var det precis det som en av våra mest kända cykelsport är och i sitt namn betyder.

bmx

När barn som vill engagera sig i motorsport och köra runt på leriga banor med motorcyklar inte hade råd eller inte fick för sina föräldrar sägs det att de grundade en ny sport, BMX. BMX står i sig för “bicycle motocross” och beskriver i grunden var det handlar om. Det var en motorsport utan motor, eller där människan var motorn beroende på hur man ser det.

Länge har detta varit storyn som har berättats inom BMX kretsar. Att detta var vad som hände i början av 70-talet i Kalifornien, USA. För några år sedan så dök dock nya bevis upp. En video som visar hur en stor grupp ungdomar tävlingscyklar på en lerbana, allt på svartvit film som ser ut att vara från allt annat än 70-talet. Det hela sägs vara filmad i nederländerna 1957 och skriver där med om en stor del av den accepterade bilden av BMX uppkomst. Videon går att se nedan.

Oavsett när sporten uppkom från första början så finns det ingen tvekan om att motorcykeldokumentären On Any Sunday från 1972 var en stor anledning till dess stora tillväxt under 70-talets USA.

Än idag är BMX ett bra alternativ för de som vill tävla och söka spänning på hjul men inte har råd, möjlighet eller intresse att sätta en motor på cykeln. BMX eller dirtcyklar går nu enkelt att hitta online och finns i många olika variationer och prisklasser. Detta i kontrast med sportens tidiga skede i USA då man använde vanliga cyklar som sedan modifierades. Den mest klassiska cykeln i BMX sammanhang var då modellen Schwinn Stingray som sedan anpassades för att vara så bra som möjligt på leriga banor.