Kända biltävlingar

Inom bilsporten finns det som nog många känner till ett oändligt antal tävlingar av alla möjliga och omöjliga slag, som till exempel Formel 1, rally, rallycross, dragracing och folkrace med mera. Här ska vi titta lite närmare på ett par av de enskilt största biltävlingarna i världen.

terräng race

Le Mans 24-timmars

24-timmarsloppet på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i norra Frankrike är troligtvis det mest kända enskilda bilracet i världen. Tävlingen, som körts ända sedan år 1923, torde vara unik i sitt slag då den pågår utan avbrott under ett helt dygn. Det vinnande ekipaget brukar efter 24 timmars körning ha lagt bakom sig runt 5 000 km eller runt 350 varv på den drygt 13 km långa banan.

Varje ekipage körs numera omväxlande av tre förare för att alla som kör skall vara ordentligt utvilade. Förr om åren, långt in på 1980-talet kördes oftast varje bil av endast två förare, vilket såklart var betydligt tuffare.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är troligtvis världens mest kända rallytävling. Racet är helt unikt i sitt slag då det i mångt och mycket går helt utanför vanliga vägar, vilket inte bara ställer krav på körskicklighet hos förarna utan också på en viss förmåga att kunna navigera rätt.

Dakarrallyt kördes för första gången år 1979 och som namnet antyder mellan den franska huvudstaden Paris och Dakar i Senegal. Under årens lopp har sträckningen sett ut på en rad olika sätt med start i bland annat Lissabon, Barcelona och Marseille och med målgång i förutom Dakar även Kairo och Kapstaden.

År 2009 flyttade Dakarrallyt till Sydamerika dock behölls namnet på tävlingen. Årets rally gick från Rosario i Argentina till Valparaiso i Chile. Loppet mätte totalt över 8 500 km fördelat på 13 etapper.