Fysisk & psykisk styrka – viktigt inom motorsport

Det är inte bara inom rena kontaktsporter eller friidrottsgrenar och liknande som det är viktigt att både vara fysiskt och psykiskt stark. Samma sak gäller även inom motorsportens värld för att nå fina framgångar, då man som förare, kartläsare och person av annan inblandning, måste kunna hålla huvudet kallt och tackla alla former av utmaningar som kan komma i ens väg mot det slutgiltiga målet. 

motorsportare

För att kunna konkurrera på den allra allra högsta nivån inom motorsportens värld så krävs det att man både är fysiskt och psykiskt stark för att komma någonstans, vilket motorsport det än må gälla. Det är med andra ord inte bara i fysiska kontaktsporter, eller andra atletiska sporter som exempelvis friidrott som dessa två punkter är viktiga att ta hänsyn till. Som vanligt måste en idrottare på hösta nivå jobba med alla olika delar för att kunna låsa upp sin optimala potential.

Fysisk styrka

En fysisk styrka, men även kondition, bygger man självfallet upp genom att träna fysiskt och även konditionsmässigt. Detta kan göras på en rad olika sätt. Antingen helt utan träningsutrustning med enbart kroppen som belastning, eller via någon typ av hjälpmedel. Vad man själv föredrar är egentligen inte det viktigaste, så länge man ser till att hålla igång. Som motorsportare strävar du nämligen inte efter att bli vrålstark eller att öka i massa, utan snarare att ha en jämnstark kropp som är pigg och kry i största allmänhet.

Psykisk styrka

Psykisk styrka är minst lika viktig som fysisk styrka för en som sysslar med motorsport av olika slag. Via mental träning så kan du visualisera framgång och fokusera på de uppgifter du står inför och tränga allt annat oviktigt och störande åt sidan. Den som inte kan skapa en tro på sig själv i sitt eget huvud kommer att få det väldigt tungt att nå långt inom sin karriär, så är bara fallet.